Romania Romania
 Association of the Producers and Dealers of ICT is coordinating all the activities within the eSkills for Jobs 2015-2016 in Romania. As a representative organisation of ICT companies, APDETIC is organising training sessions, job shadow days and contetes over the course of teh campaign. To implement a communication strategy on a national level, APDETIC is involving many stakeholders from the ICT industry, public sector and media.

To find out more about eSkills initiatives in your country, including information about jobs and training opportunities, please visit the national website:

asociatiait.ro

In lumea de astazi, omului I se cere creativitate,capacitate de adaptare, si viziune. Alfabetizarea lui presupune, pe langa scris,citit si calculat, utilizarea tehnologiilor ICT actuale si capacitatea de a adaptare la tehnologiile viitorului. Campania eSkills for Jobs militeaza printr-o multitudine de mijloace pentru acest set nou valori in educatie. Varujan Pambuccian, Ambasador al campaniei eSkills for Jobs 2014 în România.

 
 
 
eSkills Manifesto RO

 

Key Figures

  RO EU27
ICT practitioner workforce 2012 as percent of total workforce 1.4% 3.43%
Forecast ICT practitioner jobs  2015 133.000 7.503.000
Forecast ICT practitioner jobs  2020 145.000 7.950.000
Vocational training graduates in Computer Science, 2011  384 67.000
  Score 2009/2010 Score 2011/2012 EU average
Individuals with high level of computer skills 9% 10% 28.52%
Individuals with high level of internet skills 2% 7% 13.67%
Individuals using the internet (last three months) 33% 40% 71.33%
Table 1& 2: Data to be taken from Empirica country reports: eskills-monitor2013.eu/results

National policy/ strategy related to eSkills

Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania prevede: Imbunatatirea competentelor digitale ale profesorilor si elevilor prin participarea la proiecte educationale. Deasemenea utilizarea Internetului si a OER (Open Educational Resources) in toate ariile curriculare pentru toate nivelurile de invatamant; Utilizarea tehnologiilor Web 2.0 in procesul de invatare; Inovarea procestului educational prin diseminarea celor mai bune practice de utilizare a TIC in scoli; Formarea profesionala continua- Life Long Learning cu ajutorul TIC

National initiatives related to eSkills

Initiativele de reducere a decalajului digital se inscriu pe doua planuri: cel institutional si cel corporatist.

1. Ministerul pentru Societatea Informationala si Banca Mondiala au derulat timp de 7 ani in Romania Programul Economia bazata pe cunoastere. Prin acest program au fost informatizate 255 scoli si institutii din orase si sate din Romania,(care au beneficiat de PC o imprimanta, o legatura la internet si acces la educatie), din 2007 pana in prezent.

Ministerul Educatiei si Universitatile au dezvoltat impreuna cu companiile de IT (Intel,HP,Microsoft,IBM,Siveco) programe educationale de training, internship si certificare academica pentru studenti.

2. Companiile multinationale si romanesti precum si organizatii profesionale, precum APDETIC (Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de echipamente de tehnologia informatiei si comunicatiilor) si UPIR(Uniunea Profesorilor de Informatica din Romania), au initiat si derulat programe de instruire, training si mentorat pentru elevi si studenti in ultimul deceniu.

Campaniile eSkills ( 2010,2012 si 2014) au reprezentat mijloace de informare si stimulare a interesului grupurilor tinta ( tineri, IMM, someri) spre utilizarea intensa a ITC in paralel cu dezvoltarea competentelor digitale a grupurilor tinta.