Hungary Hungary

IVSZ - the ICT Association of Hungary is responsible for organising eSkills for Jobs 2015-2016 in Hungary. The campaign reflects IVSZ’s broader mission, which is to contribute to the development of the Hungarian information society and knowledge driven economy. Over the two years of the campaign’s duration, IVSZ is carrying out various activities for the youth, jobseekers, policymakers, ICT practitioners, entrepreneurs and journalists.

To find out more about eSkills initiatives in your country, including information about jobs and training opportunities, please visit the national website:

eskills.hu | ICT Association of Hungary (IVSZ)

"10 év múlva nem lesz olyan szakma, amelyet informatikai műveltség nélkül művelni lehetne. Ha ma a gyermekeinket arra bíztatjuk, hogy ne foglalkozzon informatikával, akkor abba az irányba visszük, hogy 10 év múlva ő lesz az egyike azoknak a munkanélkülieknek, akik évekig keresik a pozíciójukat. Fontos, hogy a szülők megértsék: önmagában kevés a nyelvtudás és kevés a jó iskola! A programkódok írása és olvasása a 21. században alapképesség." Laufer Tamás, elnök IVSZ.

 
eSkills Manifesto HU

 

 

Key Figures

  HU EU27
ICT practitioner workforce 2012 as percent of total workforce 2,7% 3,43%
Forecast ICT practitioner jobs  2015 110 000 7 503 000
Forecast ICT practitioner jobs  2020 117 000 7 950 000
Vocational training graduates in Computer Science, 2011  3 494 67 000
  Score 2009/2010 Score 2011/2012 EU average
Individuals with high level of computer skills 27% 32% 28,52%
Individuals with high level of internet skills 8% 15% 13,67%
Individuals using the internet (last three months) 59% 68% 71,33%
Table 1& 2: Data to be taken from Empirica country reports: eskills-monitor2013.eu/results

National policy/ strategy related to eSkills

Nemzeti Infokommunikációs Stratégia 2014-2020:

A stratégia célja, hogy átfogó képet adjon a magyar információs társadalom és IKT piac jelenlegi helyzetéről, megfogalmazza a kívánatos célállapotot, és a 2014-20-as uniós tervezési ciklussal egybeeső időtávra szakmai irányokat, fejlesztési súlypontokat jelöljön ki az infokommunikációs területre vonatkozóan. A digitális kompetenciák fejlesztése külön fejezetet kapott a stratégiában, amelybe beletartozik a lakosság, a közszférában dolgozók kompetenciájának a fejlesztése mellett a mikro- és kisvállalkozások internetes jelenlétének és online tevékenységének a támogatása is.

National initiatives related to eSkills

Összefogás a digitális munkahelyekért: A magyar ICT piacon jelenleg hozzávetőlegesen 10,000 betöltetlen állás van, ami éves szinten megközelítőleg 150 milliárd forintnyi elvesztegetett GDP-t jelent a nemzetgazdaságnak. Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke az Információs Társadalom Parlamentje rendezvényen, 2014. Június 26-án mutatta be a Grand Coalition for Digital Jobs felvetéseit, amely a helyzet megoldásaként összefogást sürget az infokommunikációs (ICT) iparág szereplői, a kormányzati szektor és az oktatás képviselői között. Az IVSZ, a szakma képviseletében felvállalta az európai kezdeményezés mentén elinduló nemzeti „Összefogás a digitális munkahelyekért" program koordinációját. A program iránt érdeklődő szervezetek csatlakozását követően a koalíció ünnepélyes megalakulására (aláírási ceremónia) várhatóan 2014. őszén kerül sor.

Digitális Közösség Program: a program legfőbb célja, hogy a kiválasztott kistérségekben javuljon az informatikai írástudás általános színvonala. Az első pilot programra Miskolcon és a miskolci járáshoz tartozó településeken került sor, ahol a digitális írástudás színvonala nem utolsósorban azáltal javult, hogy több mint 17 ezer laptopot juttat el azokhoz, akik saját erejükből nem képesek megszerezni azt az eszközt, amivel maguk is csatlakozhatnak a digitális társadalom közösségéhez. A kiemelt célcsoportok tagjai nemcsak hozzájuthatnak az informatikai eszközökhöz, de segítséget kapnak a szükséges ismeretek megszerzésében, és folyamatos támogatásra számíthatnak a számítógépek mindennapi használata során is. A 3 évre használatba kapott, operációs rendszerrel és irodai alkalmazásokkal ellátott laptop nem kerül a nyertes pályázó tulajdonába. A pilot program 2014 év elején sikeresen lezárult. A második fázis Salgótarjánban és környékén kerül megvalósításra.

Tudásod a jövőd Program (TÁMOP 2.1.2): A TÁMOP 2.1.2. projekt alapvető célja a felnőtt lakosság gazdasági versenyképességének növelése, valamint munkaerő piaci, elhelyezkedési esélyeinek növelése. A munkaerőpiacra jutni korszerű ismeretek birtokában lehet, és azok fejlesztése segít abban, hogy meg is lehessen tartani a munkahelyeket. Ehhez korunk megköveteli, hogy digitális ismeretekkel és idegen nyelvi tudással is rendelkezzenek a munkavállalók. A projekt ennek érdekében célul tűzi ki a digitális ismeretekkel és nyelvi kompetenciákkal rendelkező lakosság számának növelését.