Croatia Croatia

The eSkills for Jobs 2015-2016 in Croatia is organised by University College Algebra, a professional, not-for-profit higher education institution, established by Algebra Group, leading IT training and educational institution in Southeast Europe. Besides several targeted events, communications activities and research initiatives, Algebra’s main goal is to encourage young and old to choose ICT or business IT as a career path.

To find out more about eSkills initiatives in your country, including information about jobs and training opportunities, please visit the national website:

eskills.hr

"Inicijativa eSkills for Jobs“ pruža mladim ljudima mogućnost upoznavanja i približavanja svijeta rada u jednoj od najpropulzivnijih industrija današnjice. ICT je područje koje iznova dokazuje kako može potaknuti i realizirati investicije, otvarati radna mjesta i stvarati nove vrijednosti i izvozne potencijale. Mladi trebaju imati na umu da je digitalna pismenost danas preduvjet za stjecanje novih radnih prilika što poslodavci sve više traže od potencijalnih kandidata širom Europske unije, pa tako i Hrvatske. Zato želimo potaknuti mlade, ali i one koji su već zaposleni da neovisno o karijeri i zvanju koje su odabrali, ulože trud i vrijeme za stjecanje tih vještina jer vjerujemo da će im se to vratiti u razvoju vlastite karijere. Vrijeme digitalne ekonomije i zajedničkog digitalnog tržišta EU otvara nove prilike za mnoge industrijske sektore pa će brojne tvrtke u raznim granama gospodarstva sve više biti u potrazi za ovakvim, motiviranim i obrazovanim zaposlenicima."

Davor Majetić, Director of the Croatian Employers' Association

 

"IT industrija je jedna od najbrže rastućih industrija, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Kvalitetni ICT profesionalci presudni su za njezin daljnji razvoj jer je to jedna od grana gdje povećanje ljudskog kapitala te ulaganje u ICT znanja i stručnost gotovo proporcionalno utječu na daljnji rast same industrije. Osim toga, koliko su digitalne vještine danas postale važne gotovo da i nije potrebno posebno isticati jer su sastavni dio gotovo svakog radnog mjesta."

Tomsilav Pokrajčić, President of Croatian Independent Software Exporters

eSkills Manifesto HR

 

 

Key Figures

  HR EU27
ICT practitioner workforce 2012 as percent of total workforce 29.648 out of 1.320.887 (2.3%)** 3.4%
Forecast ICT practitioner jobs  2015 N/A 7,503,000
Forecast ICT practitioner jobs  2020 N/A 7,950,000
Vocational training graduates in Computer Science, 2011  1443 67,000
  Score 2009/2010 Score 2011/2012 EU average
Individuals with high level of computer skills (5 or 6 of 6 tasks completed)* 24% 27% 25%
Individuals with high level of internet skills (5 or 6 of 6 tasks completed)* 9% 11% 12%
Individuals using the internet (last three months)* 44% 63% N/A
* Data taken from Eurostat since Empirica country reports did not include Croatia in 2013 yet: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/information_society/data/main_tables
** Data from the Croatian Bureau of Statistics, January 2014: http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2014/09-02-01_01_2014.htm

National policy/ strategy related to eSkills

Hrvatska, poput većine zemalja Europske unije, osjeća nedostatak kvalificiranih ICT stručnjaka i domaće se tvrtke često žale na manjak vrhunskih ICT profesionalaca. Međutim, iako broj školovanih i certificiranih stručnjaka u području ICT-a iz godine u godinu lagano raste, što je čak u suprotnosti s trendom iz drugih zemalja, mnogi se zapošljavaju u inozemstvu. Novi se studenti istovremeno i dalje pretežno odlučuju za studije društvenih i humanističkih znanosti, zanemarujući tzv. STEM sektor (znanosti, matematiku i inženjerstvo).

Zbog navedenih razloga, cilj hrvatskog ogranka projekta "eSkills for Jobs" jest komunicirati, podjednako, s učenicima srednjih škola i studentima koji se brzo mogu usmjeriti u smjeru ICT zanimanja, kao i s nezaposlenim osobama koje kroz odgovarajuće dodatne kvalifikacije mogu steći preduvjete za posao u atraktivnom, natprosječno dobro plaćenom i izvozno orijentiranom sektoru gospodarstva. U slučaju Hrvatske, ključno je potaknuti interes za studijima prirodnih znanosti i inženjerskih smjerova jer upravo ovdje nastaje prvi nesrazmjer u broju traženih i broju dostupnih, osposobljenih ICT stručnjaka.

Kroz komunikaciju s donositeljima odluka, vodećim predstavnicima ICT sektora (od kojih su mnogi ugledne tvrtke i izvoznici znanja), cilj inicijative "eSkills for Jobs" bio je potaknuti sve zainteresirane strane na bolje promišljanje strategije i mogućnosti zapošljavanja u domaćem ICT sektoru ili na radnim mjestima gdje su e-vještine ključne i nužne. U srži tih ciljeva nalazi se upravo stjecanje novih e-vještina kao glavni put prema rješavanju problema manjka ICT stručnjaka – i u Hrvatskoj i u Europi.

National initiatives related to eSkills

Nacionalne inicijative u sklopu hrvatskog ogranka projekta "eSkills for Jobs" bile su podjednako usmjerene prema onima koji se tek obrazuju, prema nezaposlenima koji dodatnim obrazovanjem mogu utjecati na svoju karijeru, kao i prema samom ICT sektoru i donositeljima odluka.

U okviru inicijative "eSkills for Jobs" ustanovljena je nacionalna nagrada za tvrtke koje najviše ulažu u obrazovanje svojih zaposlenika. Organizirana su brojna predavanja i radionice namijenjene studentima, učenicima srednjih škola i svim ostalim građanima koji su se željeli upoznati s načinom rada nekih od vodećih hrvatskih softverskih tvrtki. Kroz projekt "Ideje godine", učenici srednjih škola poticani su na poduzetničko razmišljanje i kreativnu primjenu ICT rješenja, dok su nezaposlene osobe u nekoliko urbanih centara imale priliku posve besplatno stjecati nove vještine vezane uz primjenu tehnologije u poslovanju i marketingu. Organizirana su i predavanja čiji je cilj bio utjecati na poziciju informatike u obrazovnom procesu, od najranije dobi.

Sve provedene inicijative povezuje snažan naglasak na e-vještinama i putovima na koje se one mogu stjecati: od prekvalifikacija nezaposlenih osoba do pravovremenog ispravnog odabira studija u slučaju mladih.